Daca v-ati hotarat sa etansati imbinarea intre cada si perete cu silicon sanitar, ne-am gandit sa va prezentam o varianta care poate dura un pic mai mult dar face ca aplicarea sa fie mai usoara, in special in cazul in care este prima data cand incercati acest lucru.
Mai intai trebuie curatate rosturile vechi. Acest lucru se va face folosind un cutit special sau, daca doriti sa scutiti o cheltuiala si gasiti prin casa, puteti incerca si cu cutter, spaclu sau cutit. Pentru bucatile incapatanate puteti folosi si o substanta uleioasa cum ar fi WD-40. Aceasta trebuie lasata sa actioneze, dupa care se freaca bucatile de silicon si se sterge bine locul cu spirt pentru degresare.
O alta varianta mai economica ar fi si folosirea caldurii pentru a dizloca bucatile de silicon pe care incercati sa le eliminati. Tineti un foehn timp de 30-40 de secunde, pe segmente de maxim 20 de cm si apoi curatati repede cu un cutter.
Lipiti doua fasii de banda izolatoare de o parte si de alta a imbinarii unde urmeaza sa fie aplicat stratul de silicon sanitar. Intindeti si presati bine benzile pentru a evita patrunderea siliconului sub acestea.
Tubul de silicon sanitar trebuie taiat cu grija la unghi de 45 de grade. Finisati varful rezultat cu o bucata de smirghel cu granulatie 100. Intoduceti tubul in pistolul de silicon si faceti mai intai un test pe o bucata de ziar pentru a va obisnui aplicarea. Pentru o aplicare ideala, trebuie gasit echilibrul intre viteza si presiunea exercitata. Incercati sa mentineti pistolul de silicon inclinat la acelasi unghi pe toata durata aplicarii.
Intr-un recipient separat amestecati apa cu sapun, inmuiati-va degetul in ea si treceti degetul de-a lungul muhiei, peste siliconul aplicat, pentru a elimina surplusul.
Indepartati banda izolatoare cu grija, ca in poza de mai jos si cat mai rapid dupa terminarea aplicarii pentru a evita intarirea siliconului. Lasati sa se usuce minim 24 de ore, de preferat 48.
Un sfat in incheiere. In cazul in care inlocuiti siliconul sanitar deoarece se crapa foarte usor, verificati, in cazul unei cazi din material usor, daca nu are vreun joc si daca nu necesita sa fie stabilizata.
De asemenea, presiunea exercitata asupra cazii atunci cand o umplem cu apa poate produce o deplasare usoara, milimetrica, a acesteia. Din pacate este suficienta pentru a produce deplasarea sau fisurarea siliconului. De aceea este bine ca in cazul cazilor din materiale usoare tip acril sau fibra de sticla, sa le umpleti macar pe jumatate inainte de aplicarea propriu-zisa a siliconului.
Intre aplicari, nu uitati sa stergeti varful tubului de silicon cu o carpa umeda.